Historie
Historien om Færdersnekka kan føres tilbake til eldre bruksbåter som seilsnekker og seilsjekter. Disse ble brukt til fiske og transport til og fra øyene i skjærgården
Færder Seilforening ble stiftet i 1897 for at det var et behov for hardtarbeidene mannfolk å begynne å konkurrere med sine forskjellige seilsnekker. Dette ble et morsomt avbrekk i en ellers tøff hverdag. I dag er seilforeningen en av Norges eldste.
Færdersnekkas fedre
Særlig to båtbyggere har æren for utviklingen. Hans Jansen gikk rett fra folkeskolen i 1897 til båtbyggerlære hos familien sin i Sarpsborg. Etter tre år i lære etablerte han seg som båtbygger og gårdbruker på Hvasser og mange «Jansesnekker» ble til i hans hender. Alf Andreassen var sønn av den ene av foreningens stiftere, Olaf Hertås Andreassen, som også var båtbygger. Alf kom som 14-åring i båtbyggerlære hos Sjulstokk i Tønsberg i 1913. Etter fire og et halvt års læretid og teknisk aftenskole kunne han både tegne, konstruere og bygge.
Sammen med sin far etablerte han seg som båt- og husbygger på Hvasser. I 1937 bygde de verksted med slipp i Kilen, og de fleste færdersnekkene som seiler i dag, er bygd her.
Over 20 færdersnekker er bygget av Alf.
Som alle andre båtbyggere forandret både Hans og Alf stadig på tegningene i håp om å få til de beste snekkene. Alf ivret for at snekkene skulle bli så like som mulig og lyktes i å få foreningen til å vedta målregler både for skrog og seil. Hans og Alf kan med rette sies å være den moderne færdersnekkas fedre.
I dag
Noen av oss seiler regatta med Færdersnekka i regi av Færder Seilforenings på Sandøsund, Hvasser. Disse vakre små seilerne på litt over 6 meter viser sin kvalitet som utmerkede seilbåter som kan brukes i regattaer og til tur og rekrasjon.
De eldste båtene nærmer seg 100 år gamle, men entusiastiske eiere har pusset, malt og lakket slik at flere er små «smykker» på vannet.